20 maart, 2025
De WaterBank lanceert ‘blauwdruk’ restwaterscan bedrijfsterreinen
– De WaterBank lanceert ‘blauwdruk’ restwaterscan bedrijfsterreinen – De WaterBank lanceert ‘blauwdruk’ restwaterscan bedrijfsterreinen– De WaterBank lanceert ‘blauwdruk’ restwaterscan bedrijfsterreinen – De WaterBank lanceert ‘blauwdruk’ restwaterscan bedrijfsterreinen
Restwaterscans bedrijfsterreinen
Klimaatverandering leidt tot steeds nattere of juist drogere periodes in Nederland, en dit heeft grote gevolgen voor de inwoners en bedrijven. Zoomen we in op de bedrijfsterreinen van Nederland, dan staan we voor uitdagende verduurzamingsvraagstukken op het gebied van water0verlast en -droogte. Samenwerken en de inzet van restwater zijn twee belangrijke sleutels tot een toekomstbestendig en circulair waterbeheer op industrie- en bedrijventerreinen. (lees ook: Programma Verduurzaming Bedrijventerreinen – PVB)
De WaterBank helpt als partner voor verbinding tussen publieke en private organisaties én als platform voor vraag en aanbod van restwater. Restwater is een duurzame oplossing voor een diversiteit aan bedrijfsprocessen (koelen, blussen, irrigatie…). In de praktijk zijn zelfs de meest eenvoudige watermatches dichterbij dan gedacht. Denk aan het uitruilen van water door bedrijven(terreinen) met omliggende recreatieparken of sportterreinen voor bluswater of infiltratie van groenvoorzieningen. Daarom hebben we blauwdrukken ontwikkeld voor diverse restwaterscans op bedrijventerreinen.
Voorbeelden van restwatervragers?
- Industrie: koelwater, proceswater en schoonmaak: In de industriële en agrarische sector worden grote hoeveelheden water gebruikt voor de schoonmaak van gebouwen (stallen of fabrieksruimten bijvoorbeeld) en de buitenruimte (gemeentelijke schoonmaakdiensten en terreinbeheer). Hiervoor zou prima restwater worden gebruikt.
- Natuur (in tijden van langdurige droogte)
- Brandweer (bluswatervoorzieningen)
- Irrigatie: plantsoenen, gewassen
- Sportvelden (besproeien)