Terug naar het overzicht

augustus 2023

Van Genugten B.V. biedt 30.000 liter restwater aan in Mierlo

20180130-C-50_Hogervorst_Tabben_HTgreenhouses_kassenbouw_sloop_kasmaterialen

 

In gemeente Geldrop-Mierlo is Van Genugten bezig met de bouw van een nieuw en duurzaam kantoorgebouw. Bij de nieuwbouw staat duurzaam watergebruik centraal. Het gebouw bevindt zich in een gebied waar de effecten van verdroging ieder jaar groter worden. Dit komt terug uit het Eindrapport van de adviescommissie Droogte: Zonder water, geen later.

Van Genugten is een kleinschalig bedrijf gespecialiseerd in waterhuishouding installaties voor de tuinbouw. Voor een groot aantal bedrijven is Van Genugten een vaste onderaannemer en partner. Ze werken rechtstreeks voor deze bedrijven en nemen voor hen water-technisch werk uit handen. Van Genugten is gespecialiseerd in het maken van complete waterinstallaties in tuinbouwkassen en het van A tot Z installeren van wateropslagtanks. Ze realiseren op deze manier, met een eigen team, aan vaste, goede en gespecialiseerde werknemers vele projecten door heel Europa.

Op eigen terrein heeft Van Genugten een wateropslagtank van 30 m3 gerealiseerd. Hier wordt afgekoppeld hemelwater in opgeslagen zodat dit water voor het spoelen van eigen apparatuur gebruikt kan worden. Daarnaast wordt deze reststroom aangeboden op De Waterbank om in te zetten tijdens droge periodes voor het groenbeheer binnen de gemeente. Ook is het restwater geschikt voor calamiteiten voor de nabijgelegen brandweer. De brandweerauto’s kunnen de tanks preventief vullen met dit restwater in plaats van het gebruikelijke drinkwater.

Het opslaan van hemelwater biedt een uitgelezen kans om de druk op het bestaande watersysteem te reduceren. Door gebruik te maken van een reststroom voor doeleinden waar in de huidige situatie ‘kostbaar’ water voor ingezet wordt, draagt Van Genugten eraan bij om de waterbalans terug in evenwicht te brengen. Tevens is deze oplossing uitstekend geschikt voor alle bedrijven met een groot dakoppervlak, aangezien merendeel van het water wat hierop valt afgevoerd wordt en niet meer lokaal inzetbaar is. Door samen te werken tussen publiek en privaat, zorgen we ervoor dat er met een duurzame en innovatieve blik naar bestaande waterstromen gekeken wordt. Bent u de volgende?